Wil je iets veranderen en betrap je jezelf erop dat je toch in je oude gewoontes terugvalt? Stel: je hebt jezelf als doel gesteld om elke avond voor het slapen een uur te lezen. Je hebt een interessant boek uitgezocht, je zet netjes je telefoon op ‘niet storen’ en gaat lekker lezen in je comfortabele stoel. Heerlijk! Het gaat een paar avonden uitstekend, maar na een paar dagen betrap je jezelf erop dat je toch weer op je smartphone zit te scrollen. Daar gaat je goede voornemen! Is het een gebrek aan wilskracht of discipline? Nee, het ligt simpelweg aan de ‘bedrading’ van je hersens.
Als je iets altijd hetzelfde doet, wordt dat steeds meer een ‘vaste neurale route’ in je hersens. Je kunt het zien als een soort uitgesleten pad in midden in het bos: hoe vaker je die route gebruikt, hoe sneller en vanzelfsprekender deze route wordt. En, hoe lastiger het wordt om het anders te doen. Dit fenomeen heet ‘neuroplasticiteit’, wat gaat over hoe flexibel je hersens zijn in dingen anders doen dan ze gewend zijn.
Dat is hartstikke handig omdat je dingen op de automatische piloot kunt doen zonder er al te veel bij na te denken. Het zou immers niet efficiënt zijn als het je dagelijks opnieuw moeite zou kosten om handelingen uit te voeren zoals tandenpoetsen of autorijden. De keerzijde is echter dat als je dingen anders wilt doen, je brein in opstand komt. Net als wij zelf kiezen de hersens immers graag voor de makkelijkere weg, waardoor je in je oude gedrag terugvalt.
Een grappig voorbeeld van neuroplasticiteit is deze video:
In de video zien we een man die leert te fietsen op een fiets met een omgekeerd draaiend stuur. In zijn eerste pogingen zien we hem stuntelen en vallen, maar door 8 maanden lang elke dag te oefenen krijgt hij het onder de knie! Fietsen op een gewone fiets zit er niet zomaar meer in, want door het trainen is er een geheel nieuw patroon in zijn brein ontstaan. Kortom: het is nooit te laat om iets nieuws te leren. Geweldig toch?
De video laat ook het geheim van het creëren van nieuwe routes in de hersens zien: kleine stapjes. Als je dus van plan bent om ‘s avonds meer te lezen, begin dan klein. Begin met het lezen van één pagina en doe er elke dag eentje bij. Voor je het weet lees je een volledig hoofdstuk per dag en bouwen jij en je brein aan een nieuw, blijvend patroon.
Welke nieuwe gewoonte wil jij jezelf aanleren? Neem contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking, ik help je graag op weg.