Close

Joris van der Bijl

Laat je inspireren tot groei

Doen is de beste manier van denken

Soms lijkt het wel alsof ons brein een eeuwig ronddraaiende draaimolen is. We zitten vol met ideeën, plannen en ‘wat-als’-scenario’s. Misschien droom je ervan om ooit een boek te schrijven, een cursus fotografie te gaan doen of om eindelijk de stap te zetten om je eigen onderneming te starten. We dromen, we mijmeren, we analyseren – en vaak blijft het daarbij. Maar wat als we, in plaats van al die energie en tijd verspillen aan dat nadenken, het gewoon doen?


Het is eigenlijk best gek als je er over nadenkt (ha!). Als kind worden we geboren zonder beperkingen in onze gedachten. Kinderen hebben dan ook de grootste fantasie! Denk maar eens aan dat neefje dat een ruimteschip maakt van kartonnen dozen, of dat buurmeisje dat een banaan op een motorfiets op de bodem van een oceaan tekent. Als volwassenen denken we meteen: “Dat slaat toch nergens op?”, maar kinderen doen het met het grootste gemak en plezier.


Wanneer zijn we die tomeloze fantasie en creativiteit kwijtgeraakt? Dat wordt geweldig geïllustreerd door deze video:

Naarmate we ouder worden en ons als mens ontwikkelen, drijven we steeds verder af van onze kinderlijke speelsheid. We willen bij de groep horen, passen ons aan en doen wat er van ons verwacht wordt. We leren vooral om goed over iets na te denken, in plaats het gewoon te proberen. In ons werkende leven belanden we in een ritme met steeds meer structuur en regelmaat, waardoor we fouten voorkomen. En dat is precies waar het mis gaat. Want juist dáárvan gaan we groeien!


Maar hoe doe je dat? Nou, eigenlijk heel simpel: door het gewoon te doen. Stap uit je hoofd en ga experimenteren, proberen en ondervinden. Leer weer om weer op je eigen gevoel te vertrouwen en handel daarnaar. En als je eenmaal in beweging bent gekomen kun je niet meer stoppen! Je kunt het eigenlijk zien als een sneeuwbal die van een heuvel rolt en steeds verder groeit: actie leidt tot meer actie.


Dus, kom achter je bureau vandaan, pak je pen, je camera, of wat het ook is dat je dichter bij je doel brengt, en begin. Of, om de bekende slogan van een sportmerk te citeren: “Just do it”. Klaar om over te gaan op actie? Ik help je graag op weg, neem hier contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.

Neem contact op

Joris van der Bijl Personal Executive & Business Coach Hilversum

Wil je kennismaken of heb je vragen? Neem gerust contact op

 

Joris van der Bijl

+31 6 53 21 02 75

info@jorisvanderbijl.nl