Close

Joris van der Bijl

Laat je inspireren tot groei

Een bore-out: uitgeteld van verveling

Eén van mijn klanten kwam bij me terecht omdat hij het niet meer naar zijn zin op zijn werk had en niet goed wist wat hij moest doen. Hij was als directeur bij een bedrijf begonnen waar hij de organisatie uitvoerig onderhanden moest nemen. “Het was een puinhoop, ik heb de boel gereorganiseerd, ervoor gezorgd dat we een nieuwe bedrijfscultuur implementeerden en de resultaten flink verbeterd.” Hij werkte hard en maakte lange dagen, maar hij bruiste van energie. Dit was waar hij goed in was.


Na enkele jaren zat het bouwen erop en liep de organisatie op rolletjes. Een vriend adviseerde hem om eindelijk te genieten van zijn harde werk rustiger aan te doen. De klus was immers geklaard. Hij vertelde: “Ik hoefde eigenlijk alleen nog maar ‘op de winkel te passen’. Dat was eigenlijk best lekker, ik kon wat later beginnen, mijn agenda was een stuk leger en kon ik een beetje achteroverleunen. Ik kon ’s ochtends denken “Goh, wat zal ik vandaag weer eens gaan doen?”. Dat had ik nog nooit gehad.”.


Toch zat het hem niet lekker. Hij was moe en vond zijn werk steeds minder leuk. Ik liet mijn klant de Vragenlijst Stressklachten doen. Dat is een vragenlijst van het CSR Expertisecentrum Stress & Veerkracht (waar ik partner van ben), waarbij er op verschillende niveaus betrouwbaar gemeten wordt in welke mate iemand stress-gerelateerde klachten ervaart. Je denkt hierbij misschien in eerste instantie aan iets als een burn-out, maar echter bleek hier sprake te zijn van een ander verschijnsel: een bore-out. Kortom, mijn klant was niet opgebrand, maar hij was zich ontzettend aan het vervelen.


Een bore-out lijkt qua klachten wel een beetje op een burn-out, maar het probleem dat eraan ten grondslag ligt is totaal anders. Logischerwijs moet je dat dus ook anders aanpakken. Bij een bore-out is er niet zozeer sprake van overprikkeling, maar juist van onderprikkeling. Misschien ben je die baan ontgroeid of past het simpelweg niet (meer) bij je. Wanneer je geen uitdaging meer hebt in je werk, kost dat je mentaal vreselijk veel energie. Als gevolg zakken enthousiasme en passie steeds verder weg, waardoor je steeds passiever wordt. In tegenstelling tot een burn-out vraag je dus niet te veel van jezelf, maar juist te weinig! Je weet dat je meer in je mars hebt, maar het lukt je niet om de stappen en bijbehorende risico’s te nemen om jezelf uit te dagen.


Het lijkt soms een fijn idee om precies te weten waar je aan toe bent en om in het bekende te blijven, maar het is duidelijk dat te veel veiligheid juist averechts kan werken. Het geeft veel meer voldoening om uitgedaagd te worden en daarmee jezelf te blijven ontwikkelen. Denk je nu: “Verrek, dit stuk gaat over mij…”? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking, ik help je graag op weg naar meer plezier en energie!

Neem contact op

Joris van der Bijl Personal Executive & Business Coach Hilversum

Wil je kennismaken of heb je vragen? Neem gerust contact op

 

Joris van der Bijl

+31 6 53 21 02 75

info@jorisvanderbijl.nl