Close

Joris van der Bijl

Laat je inspireren tot groei

Een genogram: op ontdekkingsreis door je familiesysteem

Vaak maak ik met mijn klanten een genogram. Een genogram is enigszins te vergelijken met het maken van een stamboom, maar in plaats van enkel te kijken welke familieleden er zijn, duiken we er dieper in. Welke familieverhalen zijn er? Wat is de onderlinge dynamiek? En wat is jouw rol binnen het gezin? We gaan meerdere generaties terug om samen op zoek te gaan naar de rode draad in jouw familiesysteem.


We worden gevormd door de wereld waar we vandaan komen. Het doel van het genogram is om die wereld te ontdekken door te beginnen met het gezin waarin je bent opgegroeid. We gaan kijken naar de invloed die dat heeft gehad op je gedrag, je gevoel en je denken. Mensen beseffen vaak niet hoe hun opvoeding hen beïnvloed heeft. Mijn motto is niet voor niets ‘de vis is de laatste die water ontdekt’. De normen en waarden waarmee we zijn opgegroeid, zijn voor ons zo vanzelfsprekend dat we er bijna vanuit gaan dat iedereen dezelfde maatstaven hanteert.

Bij het opstellen van een genogram pakken we een flipover en duiken we samen in de geschiedenis. Om te beginnen vraag ik altijd aan de klant hoe ze hun opvoeding hebben ervaren. Uit de eerste spontane reactie komt vaak al iets nuttigs naar boven. Bijvoorbeeld iets als: “Ik had een hele zorgeloze jeugd, mijn moeder zat altijd klaar met een kopje thee als ik uit school kwam.”, of “Mijn vader vroeg altijd naar het rapport van mijn vriendinnetje want die had altijd tienen.” Ook passeren er soms onveilige situaties, zoals veel ruzie, narcisme, geweld en alcoholisme. Al deze zaken kunnen signalen vormen van dingen die te herleiden zijn in relatie tot het vraagstuk van de klant.


De volgende stap is om een generatie verder te kijken: de opvoeding en het leven van je ouders. Wat is er bekend, en vooral ook, wat niet? Als er vroeger thuis over bepaalde dingen juist niet werd gesproken kan dat ook al veel zeggen. En hoe zit het met je grootouders? Wat hebben zij meegemaakt? Door middel van het genogram leggen we samen de puzzel van het familiesysteem, waardoor verrassende overeenkomsten en bepalende gebeurtenissen naar boven komen. Het maakt je er bewust van waarom je dingen doet. Zo kun je beter vanuit je eigen identiteit handelen, in plaats vanuit je omgeving. En dat is de eerste stap naar groei.


Er valt nog zo veel over dit onderwerp te vertellen dat het niet in een enkele blogpost te vatten is. Binnenkort deel ik een vervolg op dit verhaal, waarin ik je meeneem in de ontdekkingen van enkele klanten uit hun genogram. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je hier zelf mee aan de slag? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Neem contact op

Joris van der Bijl Personal Executive & Business Coach Hilversum

Wil je kennismaken of heb je vragen? Neem gerust contact op

 

Joris van der Bijl

+31 6 53 21 02 75

info@jorisvanderbijl.nl