Close

Joris van der Bijl

Laat je inspireren tot groei

Een nieuwe mindset: het grote verschil tussen ‘onvoldoende’ en ‘nog niet’

Het nieuwe jaar is begonnen en het is tijd om na te denken over hoe je het wilt invullen. Wil je een jaar waarin je groeit en nieuwe dingen leert? Of wil je vooral bezig zijn met het behalen van resultaten?


Om je aan het denken te zetten wil ik je graag uitnodigen om deze video van de Amerikaanse psychologe Carol Dweck eens te bekijken. In haar inspirerende Ted Talk vertelt ze over een school in Chicago. De scholieren die een vak niet haalden kregen niet een onvoldoende, maar de beoordeling ‘not yet’ (nog niet). Bij een dikke onvoldoende is de kans groot dat je denkt “Ik heb gefaald, wat ben ik toch dom”, terwijl de score ‘not yet’ impliceert dat het misschien nu niet is gelukt, maar dat het in de toekomst wel haalbaar is. De theorie die hierachter zit gaat over een ‘fixed mindset’ en een ‘growth mindset’. En dat reikt een stuk verder dan enkel je schooltijd.


Laten we dit eens toepassen op de werkvloer. Stel je voor dat je een project hebt afgerond en het resultaat is niet zoals je had gehoopt. Iemand met een fixed mindset zou zichzelf misschien de schuld geven, denkend “Ik ben gewoon niet goed genoeg.” Dit leidt tot frustratie en onzekerheid, en kan zelfs resulteren in opgeven. Iemand met een growth mindset deze situatie anders benaderen. Ze zouden denken: “Dit is misschien niet wat ik voor ogen had, maar ik heb veel geleerd en kan blijven verbeteren.” Ze zien het als een leermoment en blijven vastberaden om door te groeien en succesvol te zijn. Denk maar eens aan Otto Lilienthal, een van de eerste personen die succesvol een vlucht met een zweefvliegtuig uitvoerde. Denk je dat het hem na één poging meteen lukte? Natuurlijk niet. Hij deed er jaren over voordat hij eindelijk succes boekte. En dat allemaal dankzij de juiste mindset.


Naast het verschil in omgang met tegenslagen, zijn mensen met een fixed mindset vaak geneigd om uitdagingen te vermijden en leggen ze feedback het liefst naast zich neer. Daarnaast hebben ze het idee dat ze zichzelf moeten bewijzen en voelen ze zich bedreigd door het succes van anderen. Dat is nog eens anders dan de groep met de growth mindset. Zij halen juist inspiratie uit anderen, zoeken uitdagingen op en zien feedback als kans om te leren. Zie je het verschil?


Vaak zijn we zo gefocust op het behalen van resultaten dat we vergeten te genieten van de reis er naartoe. En dat is zonde! Ik daag je dan ook uit om in het nieuwe jaar jezelf te trainen op een growth mindset. Ga je iets nieuws doen? Geniet van het proces, blijf leren en blijf jezelf ontwikkelen. Dan volgt het resultaat vanzelf, en heb je veel meer plezier in de dingen die je doet. Kun je hier wat hulp bij gebruiken? Ik help je graag verder. Neem hier contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.

Neem contact op

Joris van der Bijl Personal Executive & Business Coach Hilversum

Wil je kennismaken of heb je vragen? Neem gerust contact op

 

Joris van der Bijl

+31 6 53 21 02 75

info@jorisvanderbijl.nl