Impact
Of en hoe je je punt maakt, hangt vaak samen met hoe je overkomt. Heb je impact? Is het geloofwaardig? straal je zelfvertrouwen uit? …en deze opsomming kan nog veel langer gemaakt worden.
Op de eerste plaats geldt: Je hebt maar één keer de kans om een eerste indruk te maken. Die moet dus goed zijn. Als je dus een goede indruk wil achterlaten moet je je eerst verdiepen in wie je toehoorders zijn. Stem je daarop af. Dat hoeft niet in te houden dat je er “hetzelfde uit gaat zien”. Kom je afspraak na, komt op tijd, zie er verzorgd en netjes uit zodanig dat je een positieve verbinding met je relatie maakt.
Lichaamstaal
Onderstaand TED filmpje van Amy Cuddy (20min) gaat over het effect van lichaamstaal. Hoe zit je er nu bij? Onderuit? Kwiek? In elkaar gedoken op je mobieltje te kijken?
Leef je in in je gewenste situatie
Probeer je in te leven in je gesprekspartner en stel je de vraag hoe zij jou graag zouden willen zien om optimale impact te maken. Wil je energiek en enthousiast overkomen? zet dan voor die afspraak lekkere muziek op die je in die mood brengt. Ik heb de tip gehoord om voor een sollicitatie gesprek op het toilet in de spiegel te gaan staan “juichen” alsof je een waanzinnige overwinning hebt gehaald. Je leeft je in een “winning mood”. Wie wil nou geen “winnaar” als nieuwe medewerker?! Je positieve energie stroomt en de ander voelt dat.
Voorspel
Impact heeft natuurlijk ook te maken met zowel de inhoud van wat je te vertellen hebt. Is het inhoudelijk goed, zit er een goede opbouw in je verhaal (kop-romp-staart), hoe je het brengt, maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, is het “voorspel”. Als je tijdens een belangrijke meeting akkoord wilt krijgen voor je voorstel zonder voorspel, kan dat de beslisser rouw op zijn of haar dak vallen. Wellicht wil hij er nog over nadenken, afstemmen hoe anderen erover denken of heeft hij vragen die je mogelijk niet kan beantwoorden. Meestel is het verstandig vooraf her en der te polsen hoe men erover denkt. Je krijgt dan mogelijk tips waardoor je voorstel sneller wordt geaccepteerd. Je krijgt vragen die je mogelijk tijdens de meeting ook krijgt en bent dus beter voorbereid. En, wat een handige is, je kunt tijdens je presentatie vertellen wie het al met je voorstel eens zijn, waardoor de kans op acceptatie wordt vergroot. Zeker als deze personen bij de presentatie aan tafel zitten, kunnen die je voorstel steunen. Zo vergroot je de kans van slagen en daarmee jouw impact.