Close

Joris van der Bijl

Laat je inspireren tot groei

Is geluk belangrijk?

Ja, is het niet het belangrijkste in het leven? Het lijkt er echter op dat we daar niet echt, of niet slim mee bezig zijn. Ap Dijksterhuis stelt dat het grote misverstand van geluk is dat wij dat menen te bereiken door hard te werken en veel geld te verdienen, dat geluk denken te maximaliseren. Uit onderzoek blijkt dat geluk 50% erfelijk bepaald is, 40% wordt veroorzaakt door ons eigen gedrag en houding en slechts 10% door “omstandigheden”, zoals een “dikke auto” of een “groot huis”.

Bert Hellinger stelt dat wij mensen allen slaven zijn, op zoek naar goud. Maar waarom?

Dijksterhuis: Twee zaken schieten er met kop en schouders bovenuit als je mensen op hun sterfbed vraagt waar ze spijt van hebben in hun leven;

  1. te hard gewerkt
  2. hun hart niet gevolgd.

In  een ander blog vertel ik waarom velen hun gevoel kwijt zijn geraakt. Zo erg, dat ze dat niet eens meer voelen. Mijn overtuiging is, dat als je weer in staat bent bij je échte gevoel te komen, waardoor je echt verbinding met jezelf hebt, je voelt wat goed is en wat niet. Als als je dat voelt, voel je ook dat het goed is en dat je er mag zijn zoals je bent. Dat maakt dat je vanuit jezelf gaat redeneren en denkt, voelt en je gedraagt zoals jij dat echt wilt. Velen laten zich door hun omgeving leiden, waardoor dat bepalend is voor hun gedachten, gevoel en gedrag. Dat kan tot “pleasend” gedrag leiden. Je zet jezelf niet meer centraal, waarbij ik zeker niet bedoel dat je asociaal moet worden.

In de Blauwe Zones, 5 gebieden in de wereld, waar mensen gelukkig en relatief erg oud worden, blijkt uit onderzoek dat zij er de volgende levensregels op na houden:

  1. Sta jezelf toe te genieten, ontspan je dagelijks, laad jezelf dagelijks op. Raak jij ook in de stress als je mobiele niet is opgeladen; en hoe is dat bij jezelf?
  2. Maak je eigen keuze en heb een doel
  3. Wees optimistisch, dat is te trainen. Tegenslag hoort bij het leven, laat je daardoor niet uit het veld slaan
  4. Omring je met mensen, wees een betrokken mensen – mens
  5. Verlang naar wat je al hebt
  6. Wees en blijf actief
  7. Eet gezond, stop als je 80% verzadigd bent en drink matig (2 glazen rode wijn per dag mag(?))

Wil je meer weten hoe je aan je eigen geluk kunt werken, stuur me dan een mailtje met de titel “meer over geluk”.

Proost! op het geluk

Neem contact op

Joris van der Bijl Personal Executive & Business Coach Hilversum

Wil je kennismaken of heb je vragen? Neem gerust contact op

 

Joris van der Bijl

+31 6 53 21 02 75

info@jorisvanderbijl.nl