Close

Joris van der Bijl

Laat je inspireren tot groei

Meer dan je slimme brein: waarom je vaker naar je gevoel moet luisteren

In onze drukke, prestatiegerichte maatschappij zijn we vaak geneigd om vooral ons hoofd te gebruiken. We denken, analyseren en rationaliseren erop los, alsof ons brein een onvermoeibare machine is. Maar ik heb een eigen ‘theorietje’, namelijk dat we eigenlijk drie ‘sturingsmechanismen’ hebben die vaak bepalen wat we doen. Ons denken, ons échte gevoel en onze intuïtie waarmee we afstemmen op onze omgeving. Ja, je leest het goed, we hebben veel meer te bieden dan alleen dat slimme brein van ons!


De meeste mensen laten zich vooral leiden door een combinatie van hun verstand en intuïtie. Je intuïtie kun je herkennen als het typische onderbuikgevoel dat gericht is op anderen, de omgeving of sfeer. Deze twee sturingsmechanismen hebben we door onze omgeving en opvoeding vaak goed ontwikkeld, wat echter ten koste is gegaan van ons gevoel. Het is net alsof we de gebruiksaanwijzing van onszelf zijn kwijtgeraakt en nu maar wat aanmodderen.


Wat bedoel ik nou met je ‘échte gevoel’? Ik heb het over het gevoel dat uit je hart komt, dat weet wat wel en niet goed voor ons is. Je kunt het zien als de stem die spreekt vanuit je kern, je ware zelf. Je gevoel is nauw verbonden met je waarden, behoeften, verlangens en overtuigingen. Als je dat stemmetje negeert en vervolgens je ratio de overhand laat nemen, gaat het mis. Dan ga je makkelijker dingen doen die niet echt bij je passen, wat kan leiden tot onvrede, vermoeidheid of zelfs een burn-out. En omdat we ons gevoel zijn kwijtgeraakt, merken we dit vaak pas laat op. Dan is het net alsof we met een navigatiesysteem rijden dat ons de verkeerde kant op stuurt, terwijl we eigenlijk allang hadden moeten weten dat we rechtsaf moesten.


Vaak wordt de wens om ‘in contact te komen met jezelf’ geassocieerd met zweverigheid, maar er is niks hocus-pocus aan. We kunnen immers niet zonder! Het hebben van een goede balans tussen onze ratio, afstemming op de ander en ‘eigen gevoel’ is essentieel voor een gelukkig leven. Het is dan ook niet zo gek dat bijna al mijn klanten tijdens onze gesprekken aangeven dat ze meer in contact willen komen met hun gevoel. Je gevoel is noodzakelijk om authentieke keuzes te maken, zowel in je carrière als in je persoonlijke leven. En geloof me, je hart ‘klopt’!


Wil je leren vertrouwen op je gevoel en ontdekken wat echt bij je past? Neem dan hier contact op voor een kennismaking en ontdek of het goed voelt (ha!) om met mij samen te werken.

Neem contact op

Joris van der Bijl Personal Executive & Business Coach Hilversum

Wil je kennismaken of heb je vragen? Neem gerust contact op

 

Joris van der Bijl

+31 6 53 21 02 75

info@jorisvanderbijl.nl