Close

Joris van der Bijl

Laat je inspireren tot groei

Onzeker of ongeïnformeerd?

Soms vertellen klanten mij tijdens ons gesprek dat ze zich onzeker voelen over iets. Dat prikkelt mij altijd en roept de vraag op: “Zeg eens eerlijk: ben je onzeker, of identificeer je je met een onzekere situatie?” Laat me een voorbeeld geven.


Stel je voor, je werkt voor mij en ik vraag: “Kun je die muur daar schilderen?” En jij, vol goede moed, antwoordt: “Natuurlijk, komt voor de bakker!” Vervolgens ga je op weg naar de schilderswinkel, slaat kwasten, schilderstape en een paar topklasse verfrollers in. Alles lijkt op rolletjes te lopen, totdat… “Welke kleur had je in gedachten?”, vraagt de man achter de toonbank. Oeps! Je voelt een knoop in je maag, de twijfel slaat toe en je voelt dat je onzeker wordt. Wat nu?


Maar is dit werkelijk onzekerheid? Nee, je hebt gewoon geen duidelijke instructies gekregen. Misschien had ik moeten zeggen dat elke kleur prima was, of misschien had je moeten vragen: “Heb je een voorkeur voor lentegroen of toch meer iets in de trant van zonsondergang-oranje?” Hoe dan ook, het ontbreken van essentiële informatie is de boosdoener.


Dit voorbeeld is vergelijkbaar met situaties op de werkvloer. Misschien moet je een presentatie geven en is het doel niet helemaal helder, of je weet niet goed hoe je een uitdagend project moet aanpakken. Vraag je dan af: ben ik onzeker, of ontbreekt er iets in de context?


Wanneer je net geboren bent, heb je totaal geen idee wat onzekerheid is. Echter, tijdens je opvoeding word je steeds geleidelijker onzeker gemaakt. We leren van jongs af aan wat wel en niet goed is, bepaald door onze omgeving. Deze vroege levenslessen vinden hun weg ook naar de werkvloer. Misschien werd je als kind verteld dat fouten maken fout is, en nu bevries je bij het idee van een misstap op het werk. Of vonden je ouders dat je lastige situaties op eigen houtje moest oplossen, en vind je het daardoor moeilijker om iemand om hulp of opheldering te vragen.


Zoals ik in een eerdere blogpost aanhaalde zijn we ons vaak niet bewust van ons gedrag. Als je merkt dat je tijdens je werk onzeker voelt kan dat door een paar dingen komen: het zou kunnen dat je zelf onzeker bent, de situatie onzeker is, of het is een combinatie van beide factoren. We hebben vaak onbewust de neiging om te stellen dat we zélf onzeker zijn. Echter, door je goed bewust te worden van wat de situatie daadwerkelijk is, zou je zomaar tot de conclusie kunnen komen dat de onzekere situatie helemaal niet samenhangt met jouw onzekerheid, maar dat de context onzeker is.


Als je dus niet weet welke kleur de muur moet hebben, snap je dat je niet de noodzakelijke informatie hebt die je nodig hebt om te doen wat je wilt doen. En dat probleem is op te lossen! Ik help je graag om je onzekerheid te onderzoeken en aan te pakken. Benieuwd naar meer? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking om samen aan de slag te gaan.

Neem contact op

Joris van der Bijl Personal Executive & Business Coach Hilversum

Wil je kennismaken of heb je vragen? Neem gerust contact op

 

Joris van der Bijl

+31 6 53 21 02 75

info@jorisvanderbijl.nl