Close

Joris van der Bijl

Laat je inspireren tot groei

Perfectie of connectie?

We zijn allemaal wel bekend met perfectionisme – dat knagende gevoel dat ons ‘s nachts wakker houdt met lijstjes en ons overdag opjaagt met de angst voor fouten. Maar is dat de sleutel tot succes? Laat me je meenemen in het verhaal van een klant. 


Mijn klant wilde graag haar huis verkopen. Op aanraden van wat buurtgenoten nodigde ze twee verkoopmakelaars uit om een keuze uit te maken. 


De eerste makelaar leek zo uit een bedrijfsbrochure te zijn gestapt. Hij was perfect op tijd, strak in pak en uitgerust met een uitgebreide Excel sheet vol met analyses. Hij had duidelijk zijn huiswerk gedaan: van prijzen van verkochte huizen in de buurt, potentiële doelgroepen tot verschillende strategieën om de maximale verkoopprijs eruit te kunnen slepen. Alles was tot in de puntjes verzorgd.


De tweede makelaar kwam echter ruim 10 minuten te laat. Hij was gekleed in een slonzige spijkerbroek en leek duidelijk minder goed voorbereid. Maar het gesprek tussen hem en mijn klant was verrassend aangenaam. Hij benaderde de verkoop op een hele andere manier. In plaats van zich te richten op allerlei cijfers en analyses, bekeek hij het vanuit de menselijke kant. Hij nam de tijd voor een uitgebreid gesprek en leek goed aan te voelen wat zijn potentiële klant echt wilde. De verkoopprijs maakte hij op basis van zijn gevoel en intuïtie. Die bleek nagenoeg hetzelfde te zijn als de inschatting van de concurrent met de perfecte voorbereiding. 


Wie denk je dat ze koos? Juist, de tweede makelaar.


We proberen onszelf vaak te wapenen met een optimale voorbereiding, uit angst om te falen. Echter, als je teveel focust op perfectie, riskeer je het echte doel uit het oog te verliezen. Zoals in dit geval het verkopen van een huis, waarbij het draait om verbinding en vertrouwen, en het streven naar perfectie averechts kan werken.


Ga maar eens bij jezelf na: hoeveel tijd en energie steek jij in het perfectioneren van je werk? Of vertrouw je op je eigen kunnen en expertise, zodat je je kunt richten op datgene waar het echt om draait? Ik help je graag in de juiste richting; neem hier contact op voor een kennismaking. 

Neem contact op

Joris van der Bijl Personal Executive & Business Coach Hilversum

Wil je kennismaken of heb je vragen? Neem gerust contact op

 

Joris van der Bijl

+31 6 53 21 02 75

info@jorisvanderbijl.nl