Close

Joris van der Bijl

Laat je inspireren tot groei

Waarom écht geluk bij jezelf ligt (en niet bij die nieuwe dure auto)

Stel je eens voor dat ik je de vraag stel: “Is geluk in het leven belangrijk?”, dan zou je waarschijnlijk meteen bevestigend beantwoorden. Sterker nog, veel van mijn klanten zeggen dat ze het zelfs het belangrijkste in het leven vinden. Maar handelen we daar daadwerkelijk naar?


We streven allemaal geluk na en werken daar hard voor. Het valt echter te betwijfelen of we daar daadwerkelijk gelukkiger van worden. Ap Dijksterhuis, hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit wijst op het grootste misverstand van geluk: we denken geluk te kunnen maximaliseren door ons het schompes te werken en veel geld te verdienen. In werkelijkheid blijken die factoren slechts een klein aandeel te hebben in ons geluksgevoel. Uit onderzoek wijst namelijk uit dat geluk voor de helft erfelijk bepaald is. Daarnaast wordt zo’n 40% van geluk bepaald door ons eigen gedrag en onze houding, en slechts 10% van ons geluk komt voort uit onze omstandigheden. Onder de laatste categorie vallen zaken zoals ‘een dikke auto’, ‘die nieuwste elektrische bakfiets’ of een ‘groot huis’. Kortom: datgene waar we zo hard voor denken te werken leidt mogelijk maar tot een fractie van ons geluk.


Naast de formule voor geluk constateert Dijksterhuis dat er twee opvallende zaken zijn waar mensen op hun sterfbed spijt van hebben in hun leven: “Ik wou dat ik niet zo hard had gewerkt.” en “Ik had meer mijn hart moeten volgen.” Het is dan ook niet voor niets dat ik mijn klanten altijd vraag om zich voor te stellen hoe ze aan het einde van hun leven zouden willen terugkijken. De antwoorden die ze op die vraag geven gaan niet over het kopen van duurdere huizen of nog meer geld verdienen. Het gaat om dingen als verbinding (”Ik zou meer tijd met mijn gezin willen doorbrengen.”), zingeving (“Ik wil verschil maken in de wereld.”) of autonomie (”Ik wil dingen doen die ik zelf wil, niet omdat ze van me verwacht worden.”). Al deze wensen hebben één ding gemeen: het draait om gevoel.


Veel mensen laten zich door hun omgeving leiden, waardoor we handelen vanuit de verkeerde motivatie. Dat pleasegedrag is bepalend voor hun gedachten, gevoel en houding. Maar als we eens goed kijken naar de eerdere constateringen van Dijksterhuis, zien we dat juist die dingen verantwoordelijk zijn voor 40% van ons geluksgevoel. En dat kunnen we zelf beïnvloeden! In plaats van ons geluk te laten bepalen door onze omgeving, kunnen we het heft in eigen handen nemen. Door bij je échte gevoel te komen kun je weer verbinding maken met jezelf. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar het gaat erom dat je vanuit jezelf gaat redeneren en denken, waardoor je je gedraagt en voelt zoals jij dat écht wilt. Dat kan nog steeds betekenen dat je voldoening haalt uit je baan, carrière en hard werken, maar dan vanuit de juiste motivatie; namelijk voor jezelf. En daarmee heb je de sleutel tot geluk zelf in handen.


Wacht dus niet tot je sterfbed om tot deze waardevolle inzichten te komen. Wil je samen eens onderzoeken hoe jij je nog gelukkiger kunt voelen en je beter kunt voelen? Neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Neem contact op

Joris van der Bijl Personal Executive & Business Coach Hilversum

Wil je kennismaken of heb je vragen? Neem gerust contact op

 

Joris van der Bijl

+31 6 53 21 02 75

info@jorisvanderbijl.nl