Vanwege mijn achtergrond trek ik veel klanten aan die al een aanzienlijk pad hebben bewandeld in hun carrière. Veel van mijn klanten zijn de 40 gepasseerd en bekleden prestigieuze posities binnen het bedrijfsleven. Deze posities bereiken ze uiteraard niet zomaar, want er gaat vaak een leven van hard werken aan vooraf. Maar dit harde werken brengt niet alleen succes… Soms manifesteert het zich ook in fysieke klachten. Dit roept bij mij de vraag op: aan wie willen ze eigenlijk iets bewijzen?
Neem bijvoorbeeld de zoon van een kleine Brabantse aannemer. Hij was een slimme jongen die de kans kreeg om te studeren, maar stortte zich liever op feestvieren dan op zijn studieboeken. Het resultaat: geen enkele studiepunt. Zijn vader riep hem op het matje en zorgde voor een flinke wake-up call. Hij verwachtte zijn zoon de volgende ochtend om 7.00 uur op de bouwplaats, zodat hij eens echt leerde om zijn handen uit de mouwen te steken. Na een jaar hard werken op de bouwplaats kreeg hij nog één kans om zijn studie op te pakken. Deze keer pakte hij het wel serieus aan en maakte hij zijn studie keurig af, wat resulteerde in een succesvolle carrière. Totdat hij bij mij terecht kwam met fysieke klachten, want hij had door de jaren heen veel te veel van zijn lichaam gevraagd. Ik hielp hem om weer balans te vinden tussen werk en andere belangrijke zaken in zijn leven.
Een andere klant vertelde me hoe hij als jonge jongen al van zijn vader, die fietsen importeerde, een les leerden over zakendoen. Hij wilde graag een mooie nieuwe mountainbike en werd door zijn vader meegenomen naar de fietsenzaak, in de veronderstelling dat hij een nieuwe fiets mocht uitzoeken. Zijn oog viel eerst op een mooi exemplaar, maar zijn vader wees hem op een nóg mooiere en duurdere fiets. Die wilde hij wel hebben! Zijn vader zei: “Kijk jij maar eens of er nog iets te onderhandelen valt.” Hoewel hij 10% korting en allerlei extra’s wist te regelen, bleek het onbetaalbaar. Beteuterd kwam hij thuis. Later ontdekte hij dat de fietsenhandelaar in het complot bleek te zitten, want zijn vader was helemaal niet van plan geweest om een nieuwe fiets voor hem te kopen. Het was slechts een les geweest in zakendoen, wat mijn klant later altijd heeft gedreven om succesvol zakenman te zijn.
Nu, jaren later, heeft deze klant twee succesvolle bedrijven verkocht en is hij financieel onafhankelijk. Na 20 jaar lang elke dag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gewerkt te hebben, gaat hij eindelijk drie maanden genieten in een zonnig oord met zijn vrouw. Ik vroeg hem wat hij met al die vrije tijd van plan was. “Nou, ik ga een boek per week lezen.” Huh? Ik daagde hem uit en vroeg of het niet goed zou zijn om eens even géén doelstellingen te hebben. Zijn reactie? “Goh, ja… dat is misschien ook wel een goed idee.” Hij had daar zelf nog helemaal niet aan gedacht.
Deze verhalen illustreren hoe we vaak onbewust geprogrammeerd zijn door onze opvoeding en omgeving. We werken hard, soms tot het uiterste, zonder ons af te vragen waarom we dat eigenlijk doen. Is het om onszelf te bewijzen? En zo ja, aan wie dan? Of is het omdat we niet anders gewend zijn? Als coach is het mijn taak om mijn klanten een spiegel voor te houden. Om dat onbewuste gedrag bewust te maken en samen te onderzoeken wat echt belangrijk is. Ik zeg niet voor niks: “De vis is de laatste die water ontdekt.” Het gaat niet om het behalen van successen omwille van het succes zelf, maar om te begrijpen wat je drijft en of dit je werkelijk gelukkig maakt.
Denk jij er ook over na wat jou drijft in je harde werken? Misschien is het tijd voor een gesprek. Neem hier contact op voor een kennismaking met mij.