Close

Joris van der Bijl

Laat je inspireren tot groei

Zet je masker af: de kracht van kwetsbaarheid

In de gesprekken met mijn klanten is ‘kwetsbaarheid’ een terugkerend onderwerp. We hebben vaak het idee dat we het ons niet kunnen veroorloven om ons kwetsbaar op te stellen. In plaats daarvan zet je een masker op, buffel je door en houd je je werkelijke gedachtes en ideeën verborgen. Je zorgt ervoor dat je alles perfect onder controle houdt, want je denkt dat een fout je de kop kan kosten. Maar is dat wel een houdbare aanpak voor de lange termijn? De praktijk wijst uit van niet.


Als mensen hebben we een intrinsiek verlangen om erbij te horen. We willen deel uitmaken van een groep, gezien worden en erkenning krijgen. Wanneer we ons kwetsbaar opstellen, lopen we het risico om buitengesloten te worden. En dat is eng. Op ons werk brengt kwetsbaarheid nog andere risico’s en angsten met zich mee mee, zoals: “Wat zullen ze wel niet van me denken?”, of “Als ik laat zien dat ik zwak ben zullen mijn collega’s me nooit meer respecteren.” We zijn veel te streng en veroordelen onszelf. En dat terwijl kwetsbaarheid om niets anders draait dan het laten zien van wie je werkelijk bent. Je echte unieke zelf, met al je talenten en imperfecties.


Laat ik vooropstellen dat ik niks heb tegen hard werken. Je wordt immers betaald om je werk te doen en het is natuurlijk de bedoeling dat je goed presteert. Als je de hele tijd verkondigt dat je onzeker bent, of de ene fout na de andere maakt, ben je misschien wel kwetsbaar, maar ga je al snel de buiten de grenzen van professionaliteit. Echter zijn er ook andere manieren om jezelf kwetsbaar op te stellen in een professionele context. Bijvoorbeeld als je een collega om raad vraagt omdat je niet weet hoe je dat ene probleem nou het beste kunt aanpakken. Of wanneer je initiatief neemt en een nieuw idee aandraagt. Allemaal professionele manieren om je kwetsbaar op te stellen en je ware zelf te laten zien. Dat komt niet alleen je prestaties ten goede, maar ook je geluk! En wat dacht je ervan als je het niet eens bent met je leidinggevende en dit tot uitdrukking brengt? Ik zeg altijd maar: als je dezelfde mening hebt als je baas ben je overbodig.


Jezelf kwetsbaar opstellen is spannend, maar ook ontzettend waardevol voor je professionele prestaties en jezelf als mens. Wil je dit aanpakken en ontdekken hoe jij je hierin kan ontwikkelen? Neem contact met me op en plan een gratis kennismakingsgesprek in, ik ga graag met je aan de slag.


Neem contact op

Joris van der Bijl Personal Executive & Business Coach Hilversum

Wil je kennismaken of heb je vragen? Neem gerust contact op

 

Joris van der Bijl

+31 6 53 21 02 75

info@jorisvanderbijl.nl