In een recente blogpost gaf ik een introductie op het genogram, waarbij we een duik nemen in eerdere generaties om je familiesysteem beter te begrijpen. Dat levert inzichten van onschatbare waarde op, die je helpen te begrijpen waarom je bepaalde dingen doet. Dit helpt je niet alleen op persoonlijk vlak, maar vooral ook op het gebied van je carrière. Benieuwd hoe dit werkt? Ik neem je mee in een aantal praktijkvoorbeelden van mijn klanten.
Laten we beginnen met de werksituatie van een van mijn klanten. Hij groeide op in een gezin met een gehandicapt zusje dat veel zorg en aandacht nodig had. Mijn klant had zichzelf daardoor aangeleerd om anderen vooral niet tot last te zijn. Echter had hij daardoor ook nooit echt geleerd om voor zichzelf op te komen. Daar kreeg hij last van in zijn werk, want hij vond het lastig om zaken te bespreken met zijn leidinggevende. Hij had vaak de neiging om zich bezwaard te voelen om iets te vragen, en kaartte kwesties enkel vluchtig aan bij de koffieautomaat. Het zat hem dwars. Ik vroeg “Is het dan echt belangrijk voor jou?” Ja, dat was het zeker. Mijn antwoord was duidelijk: “Máák het dan ook belangrijk.” Ik sprak met hem af om zijn leidinggevende erop aan te spreken en tijd met hem in te plannen om belangrijke zaken te bespreken, zodat hij leerde om beter voor zichzelf op te komen.
Ook komen er tijdens een genogram leuke dingen naar boven, zoals onverwachte overeenkomsten. Zo kwam een klant, werkzaam als journalist, erachter dat zij meer gemeen had met haar vader (internist) en haar zus (notaris) dan ze dacht. Ze hadden allemaal beroepen gekozen waarbij ze diep in materie moesten duiken. Of een andere klant die klaagde over haar perfectionistische moeder, maar die gaandeweg ontdekte dat ze zelf eigenlijk net zo’n perfectionist was.
Iets anders wat ik vaak ontdek door een genogram is dat sommige klanten het gevoel hebben dat ze zichzelf moeten bewijzen. Misschien omdat ze zich nooit gehoord voelden in het gezin, of omdat de ouders de lat altijd hoog legden. Zo was een klant van mij opgegroeid in een rijk gezin en was zijn vader succesvol advocaat. Mijn klant werkte zich te pletter om nóg succesvoller te zijn dan zijn vader, ten koste van zijn gezin en zijn eigen geluk. Een andere klant had het gevoel dat haar carrière belangrijk was, omdat haar vader na elke carrièrestap weer vroeg wanneer ze haar volgende promotie zou maken. Ze kwam erachter dat ze dat zelf eigenlijk helemaal niet belangrijk vond. Een citaat dat goed bij de laatste voorbeelden past is van Edith Eger, auteur van het boek ‘De Keuze’ en overlevende van de holocaust: “Als je wat te bewijzen hebt, ben je niet vrij.” En vrijheid is precies wat ik al mijn klanten gun. Vrijheid om vanuit je eigen identiteit te handelen en autonoom te zijn.
Wat leveren deze inzichten nou allemaal op? De ontdekkingen uit een genogram helpen je niet alleen jezelf en je omgeving beter te begrijpen, maar het leiden vooral tot bewustwording. 99% van de dingen die we doen, doen we onbewust. Als je je bewust bent wat je doet en waarom je dat doet, kun je voor jezelf keuzes maken. Dat hoeft niet te betekenen dat je jouw werk of carrière minder prioriteit hoeft te geven, maar je kunt daardoor wel bij jezelf op onderzoek gaan: “Is dit wat ik wil? En waarom doe ik dit? Doe ik iets om mijn omgeving tevreden te stellen?” Of wil je jezelf uitdagen en groeien als mens? Als dat jouw ‘waarom’ is, geeft dat een heel ander gevoel. We weten immers dat je niet gelukkig wordt van het pleasen van anderen.
Het mag duidelijk zijn, een genogram is een zeer verrijkende stap om als persoon te groeien. Ben je benieuwd wat we in jouw genogram ontdekken? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking en ik ga graag met je aan de slag.