Close

Joris van der Bijl

Laat je inspireren tot groei

Als het stil valt, wordt het pas écht interessant

In een eerdere blogpost schreef ik over de meerwaarde van een coach. Daarin vertelde ik dat ik nieuwe klanten in het eerste gesprek het hemd van het lijf vraag. Ik wil alles weten en graaf flink door om bij de essentie te komen. Eén van de dingen waar ik extra alert op ben is het moment dat iemand aan een zin begint en deze afbreekt, om vervolgens snel iets anders te vertellen. En dan wordt het voor mij héél interessant…


Het is mijn rol als coach om prikkelende vragen te stellen en om flink door te vragen. Dat is een van de redenen waarom een goede coach zoveel meerwaarde heeft: ik haal de onderste steen naar boven om tot de kern te komen. Ik stel lastige vragen en ben veel aan het doorvragen. Ik luister naar wat een klant me vertelt, maar ik houd daarnaast mijn oren gespitst om te horen wat er níet gezegd wordt. Als ik merk dat iemand tijdens het vertellen van een verhaal aan een zin is begonnen en deze vervolgens niet afmaakt, is dat voor mij een duidelijk STOP-teken om op door te vragen. “Maak die zin eens af?” of “Waar wilde je naartoe met die zin?”. En juist dan komen de meest waardevolle dingen naar boven.


Ik ben ervan overtuigd dat we de neiging hebben om onze problemen te omzeilen. We draaien om de brei heen, en doen dat vaak onbewust. Het afkappen van zo’n zin in een verhaal is daar een typisch voorbeeld van. Door in te zoomen op datgene wat iemand eigenlijk wil vermijden pak ik de koe bij de hoorns. De vraag om de zin af te maken leidt vaak tot ongemak, en dan leg ik uit dat het mijn rol is om te kijken wat er is. Dan kan ik de klant helpen om het op te lossen. Door datgene wat niet gezegd wordt te bespreken, wordt iemand zich er eindelijk van bewust wat ze nou precies dwarszit. En op het moment dat je doorhebt wat je dwarszit, kunnen we de juiste stappen zetten om dat aan te pakken.


Het begin van een coachingtraject is te vergelijken met het afpellen van een ui. Laagje voor laagje komen tot de kern. En daarmee maken we samen het verschil. Benieuwd geworden? Neem contact met me op voor een gratis kennismaking. Je bent alvast gewaarschuwd, mijn oren staan open…

Neem contact op

Joris van der Bijl Personal Executive & Business Coach Hilversum

Wil je kennismaken of heb je vragen? Neem gerust contact op

 

Joris van der Bijl

+31 6 53 21 02 75

info@jorisvanderbijl.nl