Close

Joris van der Bijl

Laat je inspireren tot groei

Laat je echte zelf zien: weg illusie, hallo verbinding!

In een eerdere blogpost schreef ik over de kracht van kwetsbaarheid. Maar hoe breng je dat in de praktijk, en waarom is het zo belangrijk om je soms kwetsbaar op te stellen?


Kwetsbaarheid kent vele facetten, maar wat mij betreft heeft het vooral te maken met het ophouden van een schijnbeeld. Neem nu een oud-collega van een klant van mij. Hij was de lolbroek van het team, zeg maar de ‘stand-up comedian’ tijdens koffiepauzes. Ze noemden hem gekscherend ‘Mr. Teflon’, omdat niets leek te kleven – problemen, zorgen, zelfs spaghettisaus niet. Vraag je hem hoe het gaat? “Fantastisch, alles top!” Hoe was zijn weekend? “Beter dan een film met vijf sterren.” En dat project dat maar niet van de grond kwam? “Oh, dat? Dat loopt gesmeerd!” Kortom, hij was de meester in mooi weer spelen. Maar eerlijk, na een tijdje klinkt zo’n one-man-show als een gebroken plaat. Een collega die meer lijkt op een wandelende Instagram-filter, dat werkt even, maar het gaat na een tijdje gewoonweg vervelen.

 

Dus, wat had Mr. Teflon kunnen doen om dit te voorkomen? Heel simpel: hij had zich kunnen openstellen met een lerende en vragende houding. Laat de mensen om je heen eens echt weten hoe je je voelt. Misschien eens zeggen: “Mijn weekend was hartstikke saai, ik heb de hele tijd bij mijn schoonmoeder op de bank gezeten.” of “Nou, eigenlijk heb ik hulp nodig met dit project.” Laat je echte zelf zien, niet alleen de hoogtepunten.


Door kwetsbaar te durven zijn, maken we verbinding met anderen. En dat is immers waar het in het leven om draait! Dat creëert niet alleen begrip, maar ook empathie en steun. Echter, met kwetsbaarheid komt ook een zekere verantwoordelijkheid. Wees respectvol, want niemand waardeert iemand die misbruik maakt van kwetsbare momenten van een ander.


Het voeren van echte gesprekken, daar gebeurt de magie. Achter de façade schuilen vaak verrassende inzichten. En daar kan ik je mee helpen. Ik doorbreek graag je masker om je te helpen meer open te zijn. Nieuwsgierig geworden? Neem contact met me op en laten we kennismaken.


Ben je benieuwd naar meer inspiratie over dit onderwerp? Dan kan ik je de TEDx Talk ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van de Amerikaanse onderzoeker en kwetsbaarheidsexpert Brené Brown van harte aanbevelen. Het is voor veel van mijn klanten een ware eye-opener! 

Neem contact op

Joris van der Bijl Personal Executive & Business Coach Hilversum

Wil je kennismaken of heb je vragen? Neem gerust contact op

 

Joris van der Bijl

+31 6 53 21 02 75

info@jorisvanderbijl.nl